PERSBERICHT: Gemeente, kies niet voor een schijnoplossing!

Delft, 6 september 2017 – De gemeente Delft wil een omzettingsvergunning tegen verkamering, want buurtbewoners ervaren overlast van studenten. “De gemeente Delft vergeet echter dat een vergunning dit probleem niet gaat oplossen. Sterker nog, de gevolgen zullen de huidige situatie verslechteren” meldt Jannieke Simons, vicevoorzitter van de Delftse studentenvakbond VSSD.

Het instellen van een omzettingsvergunning betekent dat eigenaren van panden eerst een vergunning moeten aanvragen en toegewezen krijgen voordat zij hun pand mogen gebruiken als studentenhuis. Een vergunning zal leiden tot een nog grotere kamernood en een verstopte woningmarkt, zoals al te zien is in andere studentensteden. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, stelt “Wij zien in andere studentensteden dat het aantal kamers is afgenomen terwijl er al een grote kamernood is. Delft was beste Studentenkamerstad zonder deze vergunning; houden zo”.

Verkamering is niet per se negatief. Kijk naar de wijk Buitenhof. Laatst nog prees een bewoonster de studenten in het AD voor het verbeteren van het wijkimago. Een ander voorbeeld uit de regio: Den Haag Hollands Spoor. De gemeente Den Haag doet er alles aan om het beruchte imago van de stationsbuurt te verlichten en dat doet zij door specifiek studenten te lokken. “Te vaak wordt er slechts gefocust op de bijwerkingen in plaats van de bijkomstigheden van studenten in de stad”, aldus Simons. Over het algemeen zijn studenten initiatiefrijk, energiek en goed voor de lokale horeca-aangelegenheden.

Volgens de VSSD moet de focus liggen op communicatie en interactie tussen de studenten en bewoners in Delft. Hiermee wil de vakbond een tweedeling voorkomen. De gemeente kan hierbij helpen met praktische oplossingen, zoals het vastleggen van concrete afspraken. De meest genoemde klachten zijn geluidsoverlast en vervuild straatbeeld door afval en fietsen. “De gemeente moet inzien dat een omzettingsvergunning niets van deze bestaande problemen oplost”, benadrukt Simons. Bovendien zijn er al duidelijke voorbeelden van studenteninitiatieven te noemen zoals auto parkeerplekken voor de deur omtoveren tot fietsenstalling. De VSSD adviseert de gemeente om niet te kiezen voor een schijnoplossing van een omzettingsvergunning.

Posted in Huisvesting and tagged , , , , .